Monday, 8 July 2013

Andai sahabat melangkah pergi


Terima kasih...
telah membuatku kagum
telah membuatku terpegun
mengingatkanku akan kelemahanku
menjadi cermin atas ilmuku yang lusuh

Terima Kasih...
telah membuatku sedar
telah membuatku tak gentar
mempertahankan apa yang kuyakini benar
menghilangkan ragu, kuatir akan pesona yang pudar
Mulia di sisi-Nya, mengikut sunnah Rasul-Nya

Terima Kasih...
telah membuatkan ku bangkit
telah membuatkan hatiku tak lagi sakit
yakin akan yang terbaik dari-Nya
sentiasa ikhtiar, tak berputus asa
lupakan kecewa, menjemput berkat

Terima kasih...
telah membuatku tak sendiri
telah membuatku kuat dalam hidup ini
dalam dakapan silaturahim
dalam menuju redha Allah SWT
saling menghormati, saling memotivasi

Terima kasih...
telah membuatku tersenyum dan tertawa
telah membuatku ceria dan bahagia
mengobarkan kembali semangatku
memberi kesenangan dalam diriku

Sahabat...
Engkau terima kasih ku ucap kerana
mengingatkanku di tengah alpaku
menjagaku di tengah lalaiku
mendoakanku meski aku tak pernah tahu

:: andai sahabat menghilang pergi,ini hadiah untuk mu ::
Terima kasih menjadi kawan, sahabat, teman, rakan, adik

Wednesday, 12 June 2013

epy besday twin* :D

welcome back..
huhhhh.. terasa lama sangat-sangat memang x update blog ni
kelihatan berhabuk dah. hahaha

happy besday  untuk kami :)
7.6.1993
kami sambut same2 n hangout lame2
thank syira sudi teman akk
jalan-jalan dekat tanjung malim
seronok sgt dapat menghabiskan masa sama-sama :)

Tuesday, 12 March 2013

final exam 2013 *hari BZ*

Assalam...
heee....
bz, bz, bz..
drp pagi, ptg dan sampai la mlm...
urmmmm
tengok gambar bawah ni jew..
ini la yang membuatkan nita dalam keadaan bz sekarang
final exam tinggal beberapa hari je lagi

banyak lagi yang nak kena baca ni

saya Noranita binti Abdullah memohon ampun maaf kepada
sesiapa saja yang nita dah terbuat salah atau terkecil hati
harap di maafkan.
kepada teman-teman tidak kira mana-mana Universiti
nita doakan semoga anda semua berjaya dalam
peperiksaan akhir 2013 ni.
malah, semoga perjalanan peperiksaan berjalan dengan lancar
amin

ok lah, nita nak sambung belajar ni
jumpa lagi nanti..
wassalam
smile like this :D

Usaha + Doa + Tawakkal

Monday, 11 March 2013

background lappy nita tok mac'13

assalam..
hee selamat petang
nita baru balik kelas ni..
penat masih terasa
kejap lagi nak tido kot
hah.. cakap sikit jew..
ini la dia hasil nya untuk bulan mac ni..
x kn lari daripada warna oren kn
ambil masa 2 jam je
edit pic ni
 tapi rasanya nita akan tukar DP lappy yang lain rasanya
sempena  minggu periksa ni
hohoho
jumpa lagi
wassalam

senyuman yang ikhlas lebih membahagiakan

Friday, 8 March 2013

Lawatan ke Jabatan Akauntan Negara -UTMKL-

Assalam 
selamat pagi , mari senyum macam ni 
:D:D:D
tiada cerita menarik yang nita nak kongsi
cuma nak tunjuk la sikit
gambar-gambar kenangan
masa nita dan kawan-kawan buat lawatan ke
Jabatan Akauntan Negara di Putrajaya

setiap detik ada gambar

lawatan ni dibuat oleh kelab Smart yang mempunyai dua 
kos didalamnya iaitu Pengurusan Teknologi dan Pengurusan Teknologi (Akaun).
pendedahan yang kami dapat semasa membuat lawatan ni adalah
kami di beri penerangan tetang skop kerja yang ditawarkan dekat Jabatan Akauntan Negara ni
bila dengar cara mereka membuat tapisan semasa membuat interview...
woooo... seram taw, mereka di pihak jabatan memang nak yang betul-betul pekerja yang komitmen dan cerdik dari segi intelektual.
kalau nak tahu mcam mana seram nya tu, cuba la "apply" sini
hikhikhik

sapa nak angkat ibu jari kaki.. hahaha

purata jabatan akauntan akan memilih pelajar daripada kelulusan daripada UiTM 
dimana pelajar UiTM memang keluaran akauntan yang terbaik
dan peluang untuk kami pelajar-pelajar daripada UTM ni agak 
erm....x mau cakap la...heehhe
terpaksa la cari kerja lain
tapi x salah kalau nak mencuba kerja dekat jabatan ni
mana la tahu ada rezeki

tingginya mamat tu

kebetulan masa tu ada expo,
kami pun jalan-jalan la.

seronok main benda ni

kami menghabiskan masa bermain dan berseronok dekat expo tu 
sementara menunggu bas daripada Kuala Lumpur
disebabkan hari tu, hari Jumaat
kena la tunggu pakcik bas.

kalau ada sapa-sapa berminat nak tahu pasal
Jabatan Akauntan Negara ni
dan nak cuba kerja kat sini
taip-taip la di Google anda
"Jabatan Akauntan Negara atau ANM"
hehehe.

ok lah, itu sahaja cerita nita
bukan yang menarik
hanya perkongsian pengalaman
nak cerita banyak-banyak malas nak menaip
heee :D


jangan lupa serapan pagi yew 
senyum selalu seperti semanis madu
wassalam


rezeki Allah yang beri, tidak salah kalau mahu mencuba

Sunday, 24 February 2013

background lappy nita

Assalam
heee.. salam magrib
apa la.. org lain dah bersiap-siap untuk solat magrib
budak ni 
masih leka di depan laptop
hehehe
cuma nak cakap sekejap jew
mehh la tengok background lappy nita ni
untuk bulan ni
next bulan maby nak tukar lain pulak

minggu lepas edit
belajar guna you tube
simple jew..
insyaAllah nanti nak buat lagi yg lebih
urmmmpppp...


x tahu kenapa suka sangat oren
dalam hidup ni,
semua barang cari oren
"melambangkan keceriaan"

ok lah, dah nak masuk waktu
out dulu, nak mandi :D
wassalam, senyum-senyum selalu.

ikhlaskan diri dengan hati yang suci

Thursday, 14 February 2013

first time belajar design baju

Assalam..
selamat petang :D
senyum selalu

x nak cakap banyak
cuma nak tunjuk
design baju yang nita cuba buat
bulan lepas
hehehe..
kononnya nak buat baju untuk kelas
tapi support daripada kengkawan kureeeng la
jadi..
cukup la sekadar mengasah
minda mereka benda ni

 ni design pertama

x cantik pon..
cuma ni je la aktiviti nita mengisi masa lapang
bila boring-boring dan malas nak buat xciment
ni la keja nya
mengedit sesuatu.
kalau dulu suka melukis 
sekarang dah ada teknologi
kita manfaatkan pula teknologi yang ada

ni pulak design kedua




btw kalau lelaki edit lagi gempak dan stylooo :D
jelez jugak bila tengok 
kawan-kawan lelaki yang dekat UTM tu
pandai betul edit gambar
memang cun lah
belajar la jugak sikit-sikit daripada dorang

ok la.. sampai sini saja nita membebel
x da benda menarik nak post
ni jew la buat masa ni

senyum-senyum selalu 
macam ni
:D :D :D
wassalam


senyum selalu kalau nak awet muda

Tuesday, 12 February 2013

hoho.. ayam bakar berempah asal drp kampung

Assalam
hee :D
hari ini, hari Rabu
selamat teruskan bercuti bagi pelajar-pelajar
dan selamat bekerja semula bagi para pekerja.
macam tonggang terbalik je ayat nita ni.
 haa.... dalam cuti-cuti panjang ni,  jangan berlapang sangat
jom main masak-masak dengan menu baru

harini nita nak tunjukkan menu lunch nita
iaitu ayam bakar berempah asal daripada kampung

*mudah
* bahan yang sikit
* sedap
*lembut

kalau betul sedap la...tapi habis juga
family nita makan..
yes!!

bahan-bahannya :
- 1/2 ayam yang sudah dipotong ( mengikut citarasa)
- 1 biji bawang  merah besar
-1 biji bawang merah kecil
- 5 biji bawang putih
-2 batang serai
-sepotong halia
-1 sudu teh garam kasar
- 1 sudu biasa gula kasar
- dua helai daun kunyit
-secubit serbuk kunyit

cara-caranya :
basuh ayam dengan bersih kemudian asingkan.
seterusnya, semua bahan-bahan tadi,kita kisar halus kecuali daun kunyit.
daun kunyit perlu cincang halus
 kemudian gaulkan dengan bahan-bahan yang dikisar tadi dalam satu bekas,
kemudian masukkan ayam, gaul lagi dan perapkan.
kalau guna pemanggang ajaib tidak perlu perap lama-lama,
cuma 15 minit je, tapi kalau bakar guna arang
perap la selama satu jam ataupun sehari dalam peti ais.
setelah 45 minit masak dan kelihatan masak, 
angkat dan hidangkan.

* tapi kalau nak lebih sedap boleh juga letakkan lengkuas
ikut citarasa anda

susun rapat-rapat pon x pa sebab nanti ayam itu akan mengecut,
kalau boleh jangan biarkan banyak air dalam pemanggang ni
nanti bila dah menggelegak airnya,
mula la menjejeh-jejeh airnya keluar..

mudah je, cuma bakar menggunakan pemanggang ajaib


ramuan ni mengikut citarasa sendiri.

kalau bagi nita lagi suka bahan-bahan semula jadi macam ni
rempahnya di buat sendiri
tapi bagi mereka yang suka
BBQ yang sudah siap rempahnya pun boleh
lagi senang untuk buat 
:D



semasa dihidang

yeahh...
ayam bakar berempah asal drp kampung
tapi bukan guna ayam kampung,
guna ayam bandar

nita hidangkan ayam bakar ni dengan sayur campur dan air asam
serta jus carrot susu
nyummie..
sayur campur warna warni

air asam untuk cicah dengan ayam bakar

ok.. itu saja yang nita nak kongsi petang ni
selamat mencuba dan menjamu selera
kalau ada ramuan yang lebih sedap
kongsi-kongsi la ye..

wasalam
senyum selalu


sibukkan diri dengan melakukan sesuatu yang berfaedah untuk menghilangkan rasa sedih


Sunday, 10 February 2013

bila awak dah ada dia


tajuk lagu : Dia yang kau pilih
penyanyi : Shahir

saya undur diri
bila saya tengok awak
lebih bahagia dengan dia..
saya x mahu awak terluka bila disamping saya
saya x pandai jaga awak
pasal tu la awak
cari yang lain
selamat tinggal cyg


Setiap baris kata-kata yang ku baca
Bagaikan jalan hidupku
Tiada lurus semua seolah hampa
Haruskah aku sesali

Bagai kisah kita yang surut selalu
Bilakan berakhir

Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu

Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka

Setiap kata kau ucap semua dusta
Pernahkah kau menyesali
Tiada tulus semua helah semata
Haruskah aku menanti

Kini kan berakhir
Ku takkan berpaling
Relakan segala

Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu

Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka

Sunday, 27 January 2013

no more " CINTA " nafsu

Assalam
* mood duka *
tapi
*kembali senyum*

 Allah akan bagi dugaan mengikut kemampuan kita

Allah akan bagi dugaan yang berliku-liku dalam kehidupan,
tapi perlu ingat ... walaupun sukarnya dugaan...
Allah sentiasa disisi..

: CINTA :
x salah bercinta, tapi perlu cinta pada yang betul..
Cinta pada Allah, Nabi, Al Quran dan sunnah, Keluarga...
tapi... bukan pakwe..malah cinta dunia seperti harta dan lain-lain

kerana Cinta dunia dan makluk di dunia yang x sepatutnya *mesti pahamkan...
ramai yang telah kecundang dan terpesong daripada melalui jalan Allah

CINTA nafsu :
* membawa manusia hanyut dilembah hina
* membuatkan manusia leka dan hilang pedoman
* manusia hilang rasa malu bila membuat maksiat
* membuatkan diri sentiasa berduka jika teringat kisah lampau 

dan macam-macam lagi...

jadi berhati-hati bila kita bercinta..
memang betul, tiap kali kita merancang sesuatu yang baik
nafsu kita x dapat menahan buat sesuatu yang jahat juga
oleh itu, cepat-cepatlah bertaubat
bertaubat itu WAJIB
itu semua kententuan Allah..

cara paling terbaik untuk dekat kepada Allah ialah berzikir

jihad yang paling tinggi adalah berjihad melawan nafsu

:: bila kita masih gagal untuk menjadi orang baik 
jangan berputus asa,
 putus asa itu teman syaitan, 
tapi kita perlu kuat semula untuk berubah kembali kejalan Allah ::

ini semua berlaku di sebabkan CINTA nafsu
x kira cinta nafsu kepada Dunia ataupun makhluknya.

" ini adalah kata-kata semangat untuk nita sendiri sebenarnya 
disamping berkongsi bersama teman-teman, terima kasih membaca "
that all
wassalam

ALLAH berjanji akan sentiasa di SISI kita

Thursday, 3 January 2013

kek cawan pisang kukus *lembut dan gebu*

Assalam..
selamat hari jumaat..
pejam celik pejam celik  
lagi dua hari dah nak habis cuti mid sem
jadi sementara masa yang ada ni
nita cuba buat kek pisang kukus yang comel.
nita biasanya buat kek lapis kukus,
 tapi kali ni nak cuba buat kuih lain pulak

nita cuma guna bahan yang ada je
bahan-bahannya sangat ringkas

kalau teman-teman rasa nak cuba
jom baca lagi bawah-bawah ni

nyum-nyumieee... kek pisang ni sangat lembut taw
rasa tercabar gak bila adik cakap
" nanti bantat lagi kuihnya"
hehehe,
alhamdulillah jadi


bahan-bahan ( untuk 20 cup)
120g majerin
120g tepung gandum 
 1 camt baking powder atau soda bikarbonat
70g gula perang/gula kastor
2 biji telur
50ml susu sejat/cair
1 camt esen vanila
1 camt esen pisang
4/5 biji pisang emas dilenyek



cara-caranya :
Majerin dan gula pukul hingga kembang dan masukkan telur satu persatu. 
Pukul lagi.
Masukkan esen vanila, susu cair dan tepung yang dah dicampur dengan baking powder,sedikit demi sedikit.
Pukul rata hingga sebati.
Masukkan pisang dan esen pisang.
kemudian setelah siap, 
masukkan kedalam cup-cup. boleh dapat dalam 20 cup,
 pastikan guna cup yang besar-besar tu. kemudian kukus selama 20-45 minit.
boleh juga jika nak dibakar dalam oven 
dengan bersuhu ~165'C selama 20 - 25 minit @ hingga masak.
.Bergantung pada suhu oven dan saiz kek..



maaf la ye jika gambar tidak cantik
biasa la, nita bukan photographer
cuma guna henpon biasa je amik gambar-gambar ni

oklah.. jumpa lagi ye..
selamat mencuba
btw rasa happy sangat tadi,
 bila tengok riaksi mak,
mak tersenyum sambil buat "thumb up"
sambil kata, nanti boleh la terus jual..
yeahhhh...

wasalam teman
smile always
:D


jangan berhenti untuk terus mencuba dan mencuba

Wednesday, 2 January 2013

OREN warna ceria :D ( header baru lagi)

 salam..
hee :D selamat tengah hari opss
dah petang la..
alhamdulillah semua kerja rumah dah ciap
masa buat kerja tadi, sempat lagi nita
edit header baru untuk blog
heee :D nampak x?
law x nampak bukak mate besar-besar.. hahahhaa

nampak macam kebudak-budakkan sikit.. btw nita suka..

OREN warna ceria, menggambarkan hati yang ceria
dan mahu kan keceriaan dalam hidup..
bye-bye header lama..
law nak tengok keadaan design blog lama.. 
ada dekat bawah ni

jangan nak santai sangat la "BEE" baring macam tu.. hahahha
dulu nita kata, kalau tengok blog nita kena baring-baring santai mcm 2
tp sekarang dah x..
kena "peace" ceria-ceria selalu
kalau ditanya kenapa x nak cari warna pink..
sebab i want happy always
SMILE LIKE SWEET HONEY

ikan belaan tu masih hidup lagi sampai sekarang,
silalah bagi makan kalau rajin
heee :)

warna-warni dalam blog ni...
macam-malam warna ada

fuhhh!! done, siap akhirnya nita edit header baru...
ni lah die..
kalau dah suka edit gambar..
habis semua nak di cubanya
btw syukur jadi jugak walaupon x cantik


ok lahh... dah tengah hari.. 
jumpa lagi dilain hari dengan status-status yang tidak menarik ini
jumapa lagi.. wasalam semua


kepuasan kebiasaannya lahir daripada titik peluh sendiri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...