Friday, 27 April 2012

kata2 motivasi dari teman

bila aty duka sudah ilang..jom kita happy kn diri ni....
mcm kate kwn nita....

dr anugrah akbar
-----> hidup adalah perjuangan,
          kalah sekarang bukan kalah selamanya,
          tapi kekalahan itu adalah kemenangan yang tertunda....

n tetiba teringat lak kata2 kak hamizah...
-----> cinta bukan melemahkan tapi menguatkan lagi cinta kepada Allah.... :)

ni pulak dr amri :)
-----> teman yg baik bkn seperti hujan, yg turun kemudian berhenti dan pergi tetapi kwn yg baik adalah seperti udara yg x nmpak tetapi sentiasa di sisi .....
-----> insyaAllah, moga Allah permudahkan perjalanan duniawi dan ukharawi..jauhkan dari hawa nafsu n akal negatif...lumrah kehidupan kita kena pilih antara baik n buruk..iman dan akal la jadi penentu..
(^ -^)

dr kak nona
-----> kita merancang ...Allah S.W.T juga merancang tapi perancangan Allah S.W.T adalah sebaik2 perancangan..

dr kamal adha
-----> igat Allah S.W.T k, dia kan msih ada... kenapa nk terasa keseorangan :)
-----> kene mintak pada Allah S.W.T..yg penting sungguh2 nita....

terima kasih kwn bg motivasi yg berguna utk nita.....
ermmm....seronok kalau dapat kwn2 yg mcm ni...bkn sekadar kwn tapi pakar motivasi yg bergune..hehehe


manusia ni mudah lupa, pasal 2 lah kene slalu d igatkan... :)
senyum selalu.. :) :) :)

aminnn... kalau gini :D

wahhh!!!

alhamdulillah nita mcm ni

hee :) assalammualaikum.....rase laen pulak bila tengok nita pakai mcm ni....
ermm..ada jugak nita nk pakai mcm ni, tapi nita belum ckup kuat la...
kalu pkai tudung mcm ni kne jage mlot n tgkah laku,org2 dh la suka mengata...
nita bkn apa, ada sesetengah org ni, anti betol ngn org pkai tudung labuh ni bcoz mlot dorg laserrrr....
ermmm..org pkai tudung labuh ni sbnarnya, bukan semuanya ilmu agama nya cukup, tapi dorg tahu yg aurat 2 wajib d tutup, psal 2 la dorg pkai tudung labuh... :)...
insyaAllah, bila aty nita dh terbuka t, nita akan teroskan berpakaian begini...amin.....

hati akan tenang bila jiwa pon senang..caranya = jom lakukan kebaikkan... :)
senyum selalu.....

Thursday, 26 April 2012

pelanduk dua serupa :)


   
 Salam..hee J ni nita nk cite pasal pelanduk due serupe…tadi nita jumpe pelandukk..besar taw pelanduknye, ade due eko…serupa sgt muka nya….hahahhaa
Ishh…nita graw je la..sebenarnya nita nk cite apa yg berlaku tadi, masa nita jejalan kat tanjong malim tadi.. time nak balik 2 nita ngan kawan nita c syira 2 duduk la kt bustand…ngah duduk2  2 nita nmpak adew sepasang couple punya la romentik, yg lelaki belikan air minum tok c  wanita..hehehe…sebenarnya couple 2 sepasang suami n isteri, dh berumur pon orgnya..maby dalam 60an la…senang cite pakcik n pakcik lahhh..hehehe

Ngah sembang2 ngan kawan nita tetiba pakcik n makcik 2 datang kt kami then pakcik 2 ckp kt nita…
“muka kamu ni sebijik mcm cucu pakcik, sebijik…pakcik Tanya makcik pon,dia kata sama…”
Pada waktu yg sama makcik 2 pon mengangguk tanda setuju apa yg pakcik 2 ckp…
Nita jwb la…”owh ye k?” hehehe..nita gelak jew n senyummmm jew..
Then pakcik menambah lagi.. “badan die pon sama mcm kamu,besar mcm ni jugak la…cucu pakcik duduk U..acik tengok mmg sama la…”

Nita kelu nk ckp apa2…jus gelak2 n layan jew apa yg pakcik 2 ckap…ishh..segan jugak kt makcik n pakcik 2..pulak 2 kami balik naek bas yg sama…pakcik 2 plawe nita duduk ngan dorg tapi nita tolak dengan baik..alasan nita “kami suka duduk belakang pakcik” kecian jugak sebenarnya…tap ink buat mcm mana…segan lahhh…nita asa maby pakcik n makcik 2 nk ajak sembang2 kot…
Papeponn..mmg sweet la pakcik n makcik 2….

Terigat dulu mase zaman sek…ramai kate muke nita mcm arab…dulu bdax2 junior sek men suka pggil nita “kakak arab”…hehhee….n adew gak yg kate muka nita mcm pretty zinta..adohhh bgge lakk…tapi lagi ramai yg kate muka nita mcm ekin mawi world 2…wadoh2..smpai adew yg tersilap pandang dulu…hehe…ustaah nita lak kate muka nita mcm c dinas…huaaaaa..pelakon 2…tapi baru2 ni ada akk 2 kate muka nita mcm pelakon indon cerite “nada cinta” hahhaa…mmg lain kot…..

Tapi skrg ni…byk yg jumpe nita kate muka nita mcm pelakon endon 2..wadoh2..sama kah??? Hahaha tapi mmg nita keturunan endon pon..tapi endon jawe…atok asal orang endon kt mentarang jawe…hahahaha
Tapi mmg dalam dunia ni byk pelanduk dua serupa…bkn sama sepenuhnya tapi seakan-akan sama….. J
Tapi ini jugak lah yg boleh membuatkan nita tersenyum sndiri bila teringat balik kisah2 ni….mcm2 yg jadi..byk yg lawak sbenarnya….

Senyuman boleh menghilangkan tekanan jiwa……

Wednesday, 25 April 2012

take my heart :P

video

kita akan buat apa saja nk bagi die apy n jaga aty die dgn baik....
hope die pon akan buat bende yg sama tok kita...

mgkin rindu ni masih boleh d kawal...tapi hati ni x boleh d kawal kalu x igat kat awak dalam sehari..
:) smile..n think positive..

love u more n more... <3

bday akk ewa :D

hee :) seronok dpt smbot bday akk ewa...pulak bukan nita yg blanje...kwn istimewa die yg blanje...hehehe
 APY BDAY 2 U akk ewa!!!

 suka die dpt amek pic ngan kek 2....alololo...comeinyew akk kita....smiles la die law dh bday die.....

arghhhhh....meh nita cuapkan..hehhee....tapi mate pndang kamere...last2 masok idong t...hahaha

hehe..sebok jew nk amik pic air ni..sedap coffee ni..pulak nita letak gula banyak2...mau kencing manis t...

mmg sedap kek secret recipe ni..byk jugak nita makan, tapi 2 la..ada 1 kek 2..kami x dpt nk abiskan coz pewot nk muak sgt mkn kek...terase keju dalam mulut....mkn sikit nk lagi..tapi lau dah byk sangat nk muntah pulak, last2 kami terpakse tggalkan jew la baki kek yg terakhir mcm 2..kecian kek 2 x abiz.... :)
mcm mana pon mmg seronok dpt mkn kek ni, pulak org blanje kn..hehehe...
terima kasih lahh org yg blanje 2...
mmg tersenyum smpai balik......

semanis2 makan dan minuman akan kalah juga dengan sebuah senyuman yang ikhlas..... :)


Monday, 23 April 2012

big family :)

wahhh.... terharu ngok pic ni....pic keluarga nita....semua ada dalam gambar ni :)...gambar ni dpt dalam mcm2 album..susah gak nk mencari..tapi berhasil jugak nita edit :)
hah!!! ni la keluarga ku sayang :) luv more n more...air di cincang x akn putus....


ni lah keluarga ABDULLAH dan SITI KADISAH...atau nama glamernya wak dollah n wak siti...
jumlah keluarga nita ada 19 orang...9 orang adik beradik, sepasang mak dan abah serta 4 orang ipar dan 4 orang anak buah....banyakkan...tapi mungkin ada yang lebih banyak daripada keluarga nita....
ermm...kalau nita nk kenalkan sorg2 memang jenuh la kan...hehhee...

pic ni nita edit pic yg kedua selepas nita dapat sorg kakak ipar dan sorg anak buah perempuan...
ermmm...mmg seronok dpt keluarga yg besar, lagi2 masa raya..memang meriahh....
sampai x cukop tempat tido taw..yewlahh..rumah nita kecik jew...hee :)....

hee :) rumah kampung......


ni la rumah nita, warna pink..aw20x...
ish..lain mcm pulak nita buat mcm ni...
graw jew...
ni lah rumah kami yg sgt bersejarah...semua kenangan ada kat cini :)......
walaupon rumah ni x la besar sgt tapi  muat la kami semua...


air dicincang x akan putus

Sunday, 22 April 2012

y must solat ???



ermm...ni la kenapa kita kne solat....byk manfaat n kelebihan bila lakukan solat...sesungguhnya solat ini bukan  dicipata untuk perkara sia-sia, malah ada hikmahnya apabila kita melakukan solat..
semoga kita sebagai umat nabi Muhammad S.A.W ini tidak terus leka dalam dunia ini tapi tetap juga menitik beratkan amal ibadah..amin....mari kawan2 semua...kita lakukan solat demi kebaikan kita juga...
solat adalah perkara wajib dalam rukun islam, solat merupakan salah satu sumber yang dapat membantu kita di akhirah kelak selain melakukan ibadah lain....
i luv islam...

islam itu mudah...tidak membebankan...think positive :)
setiap kejadian dan ciptaan Allah itu ada hikmahnya dan setiap suruhan dan larangannya itu ada sesuatu yang tersembunyi demi kesejahteraan umatnya...

marilah kita beristiqamah dan mengingati Allah S.W.T..
masih belum terlambat untuk kita bertaubat...insyaAllah....

speaker baru :)

hee :) seronok akhirnya....
my dreammm...nk bli speaker tok lappy ni... :)

ni la die speakernyew....pink colour...huyoww...hee :)... x pew yg pnting sound die......plastik pon x bukak lagi...hahahhaa....

x la terbaik sgt speaker ni, tapi bile terpikir x nk bg speaker lappy cpt rosak, so bli la speaker ni....n lagi satu saya ni mmg suke law berkaroke ni...kompem meletup speaker d buatnyew t...hehhee...
hope speaker ni dapat la tahan lama..kene jage bebaik ni....x mau la cpat sgt..mcm headphone yg lame, sdih wooo..kesayangan 2....
harganya x la mahal sgt speaker ni smpai beratus..beberapa puluh jew, agak berpatutan la jugak...yg pnting saya dpt speaker baru...penat jugak petang tadi mencari bende ni..tapi x pew yg penting berbaloi....
n boleh buat saya happy lah..sentiasa tersenyum la mcm ni....yeahhhh.....:D

bila hati dh suka, rugi law x amik...nk sentiasa tersenyum kn... :)

Saturday, 21 April 2012

can't smile without u

video

ermmm..igat lagi lagu ni...my frenz kt fb yg bagi....lagu yg penuh makna...if x de die,kita x ley nk syum..mcm 2 la lebey kurang isi dalam lagu ni...
ofcoz sgt menyentuh aty...first time dgar lagu ni..teruja sgt smpai mata n telinga x henti2 tumpukan perhatian nk dgar lagu ni smpai abis.....ishh..cube la law saya study pon mcm ni..tumpukan perhatian tanpa kelip2 kompem dpt dekan..amin..hee :)...mesti lagi lebar senyuman kn....
lagu ni buat kita tersenyumm.tapi law ngah sedey, mmg nangis lahh....pape pon..ni pon cara nk make smile kan....

tapi skrg saya ngn kwn saya ni dh x rapat sgt..maby d sebabkan kesibukan masing2, so x dpt la nk rapat mcm dlu..papepon jgn jadikan bende ni penghalang tok kita menghasilkan "BIG SMILE" kene faham keadaan dia n cuba tok happy kn dri sndri..

semangat nita!!! :D

hati x tenang saja... :( why?

Setiap hari kita ketawa.
Setiap hari kita jumpa kawan.
Setiap hari kita dapat apa yang kita inginkan.
Tetapi… kenapa hati kita tak gembira?
Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah. Tetapi… kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman, “Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan…”
Apa masalah kita?
Hati kita tidak gembira sebab kita tidak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat di sekeliling kita.
Kita berdoa, tetapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?
Sebab kita asyik meminta pada Allah, tetapi kita tak pernah mintak ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita.
Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tetapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tidak bersyukur pada Allah. Apabila datang kesusahan, baru ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih… mintak Allah pandang kita. Macam mana Allah nakmakbulkan doa kita?
Cuba kita renung diri kita kita. Cuba hitung, berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada sebut la…
Pernah kita bangun malam, solat sunat? Solat tahajud? Solat taubat? Pernah?
Ada, mungkin ada, tapi dulu… waktu zaman sekolah dulu. Itupun, lepas kena ketuk dengan warden, suruh bangun. Lepas tu… ada? Ada, time dah nak exam… waktu rasa result macam ada aura nak fail. Siap buat solat hajat lagi! Lepas dapat result tu, ada tak buat sujud syukur?Hmm… entah la, tak ingat pulak.
Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tetapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan yang kita lakukan itu? Hati kita tetap juga tak tenang. Kenapa ye?
Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas. Mulut cakap ikhlas, hati kata lain. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan. Nakkan pujian. Nakkan nama. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat. Macam mana hati nak tenang?
Bila dapat kejayaan, kita bangga dengan apa yang kita ada. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan itu dekat kita.
Alangkah tidak malunya kita… sedangkan Allah menciptakan kita sebagai khalifah di bumi ni.
Kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehingga semua makhluk sujud pada bapa kita, Nabi Adam kecuali Iblis Laknatullah.
Betapa Allah muliakan kejadian manusia.
Tapi, kita sendiri tidak memelihara diri kita. Kita lupa tanggungjawab kita sebagai hamba. Kita lupa kepada yang mencipta diri kita. Bahkan, kita alpa dengan nikmat yang ada.
Nabi Muhammad S.A.W, pada saat malaikat ingin mencabut nyawa Baginda, Baginda masih memikirkan umat-umatnya. Ummati! Ummati! Sampai begitu sekali sayang Rasulullah pada kita. Tapi kita…? Kita lupa pada Baginda Rasul. Berat benar lidah kita nak berselawat ke atas Baginda. Macam mana hati kita nak tenang?
Lembutkanlah hati kita. Tundukkanlah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu. Ikhlaskanlah hati dalam setiap perkara yang kita buat.
Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya-Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul Iman itu sendiri. Tenanglah dikau, wahai hati…

https://www.iluvislam.com/

ermm..x mo pkir pasal bende2 x penting 2 lagi...mari kita sama2 berubah k arah kebaikan tok jadi lebey baik...bkn kah itu yg lebey membahagiakan..malah akan lebey membuatkan kita tersenyum lebar...amin...
tabahkan diri ku ya Allah.....amin...

hee :) kamo!!!

ermm...salam..
dh lama rasanya x update blog ni...asik uwat design jew...
x lama lagi siap la t blog ni...mcm2 rupanya yg kita kene blaja bila nk buat blog ni, tapi x pew la kn yg penting dpt jugak kita menimba ilmu walaupun hanya sedikit...
bukan semua org tahu buat blog...nasib baik ada banyak blog2 lain jugak yang menawarkan cara membuat blog ni..terima kasih kt blog2 2...
ermm..tggu jew la yew..apa yang akan saya tambah status blog ni nanti...c u daaaa...
wasalam....

boleh rujuk cni jugak kalau nk cari widget utk blog kita ....
http://widgetindex.blogspot.com/2010/03/blog-post_5977.html

smile if u happy n smile too, if u sad....

Tuesday, 3 April 2012

welcome smile :)

Assalammualaikum...
Salam buat semua para pembaca... hari ini hari pertama ::: smile like sweet honey ::: di blogger :)
blog ini di buat hanya untuk suka-suka dan berkongsi cerita mengenai hidup saya, keluarga saya, teman-teman saya dan orang di sekeliling saya. saya juga suka berkongsi ilmu dengan para pembaca sekalian jika terdapat  sedikit ilmu yang bermanfaat untuk dikongsi bersama. semoga dengan adanya ::: smile like sweet honey ::: ini, kita kan sentiasa tersenyum mengenang kembali detik-detik bahagia yang menjadi kenangan dalam hidup kita. dan menjadikan kita dalam keadaan tenang dalam menjalani hidup ini, malah blog ini dibuat bagi memberikan sedikit pengajaran kepada saya atau para pembaca jika terdapat pengajaran yang berguna dalam hidup ini...insyaAllah.... semuanya ditentukan oleh Allah S.W.T.. kita hanya merancang :)... senyumlah selalu semanis madu.....



mesti ramai yang tertanya-tanya, kenapa saya kata (smile like sweet honey) sedangkan ramai yang tahu, madu memang manis tetapi terdapat kelat dan sedikit pahit bila kita rasa... :) dalam maksudnya, kita memang inginkan kebahagian yang manis tetapi pada waktu yang sama terdapat kepahitan dan kelat dalam kemanisan itu... walaupun kita kelihatan bahagia tetapi kita masih terdapat kepahitan dalam mengharungi hidup ini.. pasal itulah saya memilih madu sebagai tajuk blog saya.. ermm... hidup tidak lengkap tanpa cabaran.. jadi hidup kita tidak semestinya manis seperti gula tetapi hipud kita seperti madu yang manis tetapi sedikit kelat... memang ajaib kejadian Allah S.W.T itu dalam mencipta sesuatu itu bagi membentuk kehidupan yang saling melengkapi dalam dunia ini.

Honey <-----  byk di ertikan dalam makna ::: peace, love and natural :::