Sunday, 27 January 2013

no more " CINTA " nafsu

Assalam
* mood duka *
tapi
*kembali senyum*

 Allah akan bagi dugaan mengikut kemampuan kita

Allah akan bagi dugaan yang berliku-liku dalam kehidupan,
tapi perlu ingat ... walaupun sukarnya dugaan...
Allah sentiasa disisi..

: CINTA :
x salah bercinta, tapi perlu cinta pada yang betul..
Cinta pada Allah, Nabi, Al Quran dan sunnah, Keluarga...
tapi... bukan pakwe..malah cinta dunia seperti harta dan lain-lain

kerana Cinta dunia dan makluk di dunia yang x sepatutnya *mesti pahamkan...
ramai yang telah kecundang dan terpesong daripada melalui jalan Allah

CINTA nafsu :
* membawa manusia hanyut dilembah hina
* membuatkan manusia leka dan hilang pedoman
* manusia hilang rasa malu bila membuat maksiat
* membuatkan diri sentiasa berduka jika teringat kisah lampau 

dan macam-macam lagi...

jadi berhati-hati bila kita bercinta..
memang betul, tiap kali kita merancang sesuatu yang baik
nafsu kita x dapat menahan buat sesuatu yang jahat juga
oleh itu, cepat-cepatlah bertaubat
bertaubat itu WAJIB
itu semua kententuan Allah..

cara paling terbaik untuk dekat kepada Allah ialah berzikir

jihad yang paling tinggi adalah berjihad melawan nafsu

:: bila kita masih gagal untuk menjadi orang baik 
jangan berputus asa,
 putus asa itu teman syaitan, 
tapi kita perlu kuat semula untuk berubah kembali kejalan Allah ::

ini semua berlaku di sebabkan CINTA nafsu
x kira cinta nafsu kepada Dunia ataupun makhluknya.

" ini adalah kata-kata semangat untuk nita sendiri sebenarnya 
disamping berkongsi bersama teman-teman, terima kasih membaca "
that all
wassalam

ALLAH berjanji akan sentiasa di SISI kita

Thursday, 3 January 2013

kek cawan pisang kukus *lembut dan gebu*

Assalam..
selamat hari jumaat..
pejam celik pejam celik  
lagi dua hari dah nak habis cuti mid sem
jadi sementara masa yang ada ni
nita cuba buat kek pisang kukus yang comel.
nita biasanya buat kek lapis kukus,
 tapi kali ni nak cuba buat kuih lain pulak

nita cuma guna bahan yang ada je
bahan-bahannya sangat ringkas

kalau teman-teman rasa nak cuba
jom baca lagi bawah-bawah ni

nyum-nyumieee... kek pisang ni sangat lembut taw
rasa tercabar gak bila adik cakap
" nanti bantat lagi kuihnya"
hehehe,
alhamdulillah jadi


bahan-bahan ( untuk 20 cup)
120g majerin
120g tepung gandum 
 1 camt baking powder atau soda bikarbonat
70g gula perang/gula kastor
2 biji telur
50ml susu sejat/cair
1 camt esen vanila
1 camt esen pisang
4/5 biji pisang emas dilenyek



cara-caranya :
Majerin dan gula pukul hingga kembang dan masukkan telur satu persatu. 
Pukul lagi.
Masukkan esen vanila, susu cair dan tepung yang dah dicampur dengan baking powder,sedikit demi sedikit.
Pukul rata hingga sebati.
Masukkan pisang dan esen pisang.
kemudian setelah siap, 
masukkan kedalam cup-cup. boleh dapat dalam 20 cup,
 pastikan guna cup yang besar-besar tu. kemudian kukus selama 20-45 minit.
boleh juga jika nak dibakar dalam oven 
dengan bersuhu ~165'C selama 20 - 25 minit @ hingga masak.
.Bergantung pada suhu oven dan saiz kek..



maaf la ye jika gambar tidak cantik
biasa la, nita bukan photographer
cuma guna henpon biasa je amik gambar-gambar ni

oklah.. jumpa lagi ye..
selamat mencuba
btw rasa happy sangat tadi,
 bila tengok riaksi mak,
mak tersenyum sambil buat "thumb up"
sambil kata, nanti boleh la terus jual..
yeahhhh...

wasalam teman
smile always
:D


jangan berhenti untuk terus mencuba dan mencuba

Wednesday, 2 January 2013

OREN warna ceria :D ( header baru lagi)

 salam..
hee :D selamat tengah hari opss
dah petang la..
alhamdulillah semua kerja rumah dah ciap
masa buat kerja tadi, sempat lagi nita
edit header baru untuk blog
heee :D nampak x?
law x nampak bukak mate besar-besar.. hahahhaa

nampak macam kebudak-budakkan sikit.. btw nita suka..

OREN warna ceria, menggambarkan hati yang ceria
dan mahu kan keceriaan dalam hidup..
bye-bye header lama..
law nak tengok keadaan design blog lama.. 
ada dekat bawah ni

jangan nak santai sangat la "BEE" baring macam tu.. hahahha
dulu nita kata, kalau tengok blog nita kena baring-baring santai mcm 2
tp sekarang dah x..
kena "peace" ceria-ceria selalu
kalau ditanya kenapa x nak cari warna pink..
sebab i want happy always
SMILE LIKE SWEET HONEY

ikan belaan tu masih hidup lagi sampai sekarang,
silalah bagi makan kalau rajin
heee :)

warna-warni dalam blog ni...
macam-malam warna ada

fuhhh!! done, siap akhirnya nita edit header baru...
ni lah die..
kalau dah suka edit gambar..
habis semua nak di cubanya
btw syukur jadi jugak walaupon x cantik


ok lahh... dah tengah hari.. 
jumpa lagi dilain hari dengan status-status yang tidak menarik ini
jumapa lagi.. wasalam semua


kepuasan kebiasaannya lahir daripada titik peluh sendiri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...